Voor wie?
Mensen die werken of hebben gewerkt bij: Defensie, Politie, Brandweer, Ambulance maar denk ook aan justitiële en zorg settingen.
Preventie
In deze beroepen kun je situaties meemaken die op je netvlies blijven staan. Doordat je getraind bent om te moeten handelen kun je op dat moment niet voor je eigen stressrespons systeem zorgen en gaat dat op pauze. Of de situatie overweldigd je toch als zodanig dat je in je onmacht terecht komt
en je bevriest. Dat zijn de momenten waar je een innerlijke wond oploopt. En als die niet verzorgt wordt, dan gaat die onderhuids door etteren. Want je lichaam vergeet dit niet.
Wanneer je er op tijd bij bent kun je leren hoe je je lichaam kunt helpen om dit alsnog te verwerken en eruit te laten stromen. Stromen, omdat het gaat zitten in je zenuw en lymfe systeem. Dit doen we doormiddel van lichaamswerk en paardentherapie. Je leert ook handelingen die je zelf kunt doen, thuis of op het werk, om te leren kanaliseren en uitschudden. Voorkomen is beter dan genezen.
Waarom?
- Omdat jij bestaat uit lichaam, ziel en geest en het goed is om daarvoor te zorgen zodat je optimaal kan blijven functioneren, zowel privé als op het werk. Je bent niet gek of raar, het is een fantastisch mechanisme in ons lichaam om te kunnen pauzeren en te kunnen overleven, alleen leren we vaak niet hoe dit werkt.
- Omdat je anders eerder vatbaar wordt voor ziektes doordat je lymfe systeem meer te voorduren heeft door bijvoorbeeld een teveel aan het stresshormoon cortisol.
- Omdat je niet weet wanneer welke druppel de emmer doet overlopen. Het sluipt er vaak in en gaat ten koste van je relaties.
Wanneer?
- Als je wil checken of er bij jou nog wonden zijn gepauzeerd.
- Als je een voor jou intense werksituatie hebt gehad en dit wil tackelen.
- Als je terug komt van een missie en preventief je lichaam wilt ontladen. Je voelt zelf aan of je dit direct wilt of dat het ergens na een half jaar/jaar gaat knagen. Denk aan slecht slapen, dromen, flash backs, een innerlijke onrust die niet weg wil. Dit gaat niet vanzelf weg. De tijd heelt niet alle wonden.
Kan een innerlijke wond helen zonder professionele hulp?
Ja dat kan, wanneer jij erover kunt praten met collega’s, je thuisfront en je omgeven wordt door begrip en vriendelijkheid, dan komt jouw lichaam weer tot rust. Dit kan doordat er ruimte is om te huilen, vertellen, schrijven, tekenen, wandelen, boos te zijn, te trillen (als je dit hebt na een dag
werken om wat je hebt meegemaakt is dat prima, laat het maar even trillen! Heel gezond.) Wanneer er begrip is voor hoe jouw lijf vertelt, hoe jij je voelt en hebt gevoeld en jij merkt dat dit je kalmeert en je het kunt plaatsen, dan kun je herstellen van best heftige situaties. Je kunt in die zin dus wel
herstellen zonder professionele hulp, maar niet zonder hulp, we hebben elkaar nodig.
Klachten/vastgelopen:
Het gaat vaak niet meer zonder hulp wanneer er geen begrip was en is, je bevroren bent, doodsangsten hebt uitgestaan, geïsoleerd bent, het bevriezen niet begrepen werd, er gepest is, je vernederd bent, je schuld hebt aan ongepast geweld (op werk of thuis), je niet kreeg wat je nodig
had aan opvang en begeleiding, je het niet meer kan rijmen qua zin/betekenis. Wanneer je vast komt te zitten in schaamte, schuldgevoelens, angst, herbelevingen..
Je bent niet gek of zwak. Je bent gewond. Zoek hulp, want hoe eerder je erbij bent hoe beter. Gelukkig is er nu veel meer hulp dan vroeger en wordt er meer naar jou en het geheel gekeken. Lichaam, voelen, denken, gezin, werk, wonen, spiritualiteit…er speelt van alles mee.
Mensen komen hier met klachten en vraagstukken rondom bijvoorbeeld:
- PTSS;
- Moral injury;
- Rouw;
- Depressie;
- Suïcidale gedachten;
- Pesten, vernederingen, straffen (slachtoffers en daders);
- Stressresponse systeem is in de war (burn-out klachten);
- Terugkeer en schakelen tussen werelden;
- Relatie met partner, ouders, kinderen.
De meeste mensen komen met werk gerelateerde klachten. Het kan zijn dat er wel overlappingen zijn met je gezin van herkomst, of dingen die je mee hebt gemaakt in je jeugd. Wanneer we daarnaar kijken is het puur om te onderzoeken of het een herinnering is die je dwars zit en waar je nog wat mee moet of dat het is wat het is. Ook kan het zijn dat je ontdekt dat er qua overtuigingen of hechting patronen zijn meegegeven die jou nu niet helpen. Dan gaan we opzoek naar patronen die je wel wilt volgen en rouwen om wat je hebt gemist/wat je is overkomen. Wie heeft welke
verantwoordelijkheid en wat is jouw ruimte van invloed? Hoe kun je de touwtjes weer in handen krijgen en wat heb je daarvoor nodig? Met de paarden kun je dat letterlijk en figuurlijk voelen en oefenen.
Waarom paardentherapie?
- Paarden oordelen niet. Wat je ook is overkomen, wat je ook hebt gedaan, ze ontmoeten jou.
- Paarden helpen ons om te dalen in stresslevels. We moeten wel in geel blijven, want het zijn wel dieren van 500 á 600 kilo met veel kracht. Dat maakt dat je amygdala een taak heeft. We zetten zo de amygdala weer in de juiste modus.
- Paarden helpen om hormonen aan te maken die je kalmeren en een gevoel van verbondenheid geven.
- Paarden zijn paarden en kunnen heel wijs zijn en emotioneel leiding pakken. Ze kunnen je laten lachen, laten frustreren, confronteren, laten proberen en ze vergeven snel. Ze leren ons uitschudden na alertheid, schrik of paniek. En ze leren ons door onze schaamte en schuld heen te gaan en leren ons gezond hechten en gezond leiderschap.
- Met de paarden kunnen we de fases van kalmte, alertheid, schrik en paniek stapsgewijs doorwerken en ook weer nuance leren in druk ontvangen en druk geven binnen kaders vóór de fase van het toepassen van geweld.
- De paarden helpen je om ritmisch door pijn, verwarring, trauma heen te komen. Daarbij kunnen zij je sturen, je veilige haven zijn of je helpen om ritmisch uit het bevriezen te komen. Voor het vluchten is er ruimte, die krijgen de paarden ook. Voor het vechten leer ik je een techniek aan zodat je wel je zenuwstelsel kunt ontladen maar niets of niemand geweld aan hoeft te doen. We volgen je lichaam, die vaak prima aangeeft waar de behoefte ligt. Zoals de paarden dat ook vaak primair aangeven.
- De paarden hebben allemaal hun eigen verhaal, ze zijn allemaal verschillend en je hebt daardoor de ruimte om met een paard een band op te bouwen, en een connectie te voelen tussen wat jij en het paard hebben meegemaakt. Zo is er een paard die PTSS heeft gehad, er is een paard met een oude Indianenziel, een paard die gefokt is voor geweldsituaties, en een paard die je lasten draagt.
- Niet iedereen wil medicatie of psychedelica (MDMA/Ayahuasca) en mensen zijn opzoek naar hulp. Dit is een lichaamsgerichte vorm van hulp.
"ER WERD MIJ GEZEGD DAT IK HET MAAR MOEST DRAGEN… MAAR HET BLEEF VOELEN ALSOF HET ERUIT MOEST. NU VOEL IK HET ERUIT GAAN."
"HET VOELT VERTROUWD ZO MET HET PAARD. IK VOEL WEER VERTROUWEN."
"WONDERLIJK"
Wat gaan we doen?
- We werken op de grond, je gaat dus niet paardrijden.
- We werken veel met metaforen, associatief en beeldend. Heb je hier moeite mee, dan is het raadzaam om naar een andere lichaamsgerichte therapie te kijken. Denk aan Haptonomie of Somatic Experience. Heb je geen ervaring met paarden of ben je er bang voor? Geen probleem, daar kunnen we mee werken. Heb je wel ervaring met paarden, dan is dit vaak toch een andere en nieuwe manier.
- Je leert vaardigheden om veilig met de paarden te kunnen werken en je leert je lichaam kennen zodat je vaardig wordt in het schakelen tussen levels van stress. En je leert leiderschapsvaardigheden, de stijl is gebaseerd op de filosofie van Mark Rashid: ‘there is strength in muscles, but power in softness.’ Simpel gezegd, als het gaat om kracht, dan verliezen wij van het paard. Maar in wie we zijn kunnen we krachtiger zijn dan het sterkste paard.
- We werken oplossingsgericht, ‘setting up for succes’, improviseren kun je leren, je hebt altijd een keuze, en we werken samen, dus weet iemand het even niet is er altijd daar die ander die aan kan vullen. Oplossingsgericht betekend ook kunnen rouwen, stilstaan bij gemis en verdriet. Rouwen is arbeid en het lost het vastzitten op.
- Lichaamswerk, je kunt niet anders. Paarden lezen je lichaam en reageren daarop. Hierdoor wordt je bewuster van je lichaam. En we doen oefeningen om je opgebouwde stress en trauma te ontladen.
- Het is soms de eerste keer onwennig, dat geeft niet, het is nieuw. Nieuwe dingen zijn spannend. We werken buiten, in de bak of op een weiland. Dat betekend dat er omgevingsgeluiden zijn. (Auto, trekker, snelweg, vogels, blaffende hond). Hier hebben we geen invloed op. Wel kunnen we ermee werken. Wanneer dit voor jou triggers kunnen zijn, geef dat dan aan, zodat we kunnen kijken of we jou niet overvragen.
- Het kan zijn dat je na een sessie hoofdpijn krijgt of moe bent. Dit komt omdat je brein giga hard aan het werk is en nieuwe wegen aan het maken is. Ook kan juist erkenning krijgen hoofdpijn geven, je pijn komt los, je pijn komt vrij, wordt gezien. Dat kun je dus letterlijk voelen.
Ik heb een document gemaakt voor ouders om kinderen te begeleiden na een heftige situatie. Hierin staat ook een overzicht van de stadia van stress. Dit kan alvast een stukje inzicht geven in wat er fysiek gebeurd in elke fase. Klik hier om het document te downloaden.
Nu! Nu hulp nodig.
Wanneer jij nu hulp nodig hebt, plannen we zo snel mogelijk een sessie in. We doen niet eerst een hele uitgebreide diagnose, je hebt nu wat nodig. Suïcidale gedachten/neigingen is geen rede om niet te starten, juist dan is het goed om direct hulp te krijgen. Want het brein zoekt naar een oplossing, een uitweg, dat ‘het’ stopt! En als je stresslevel te hoog zit en je zit in een tunnelvisie, dan ben je niet de enige die deze gedachten heeft (gehad). Trek aan de bel, ga praten. En als het praten nog niet lukt, kom naar de paarden.
We kunnen het gat tussen nu en het opstarten van de hulp invullen met ‘therapieklaar’ worden. Scherpe randen eraf, weer een beetje kunnen ademen en nadenken.
Effecten
- Ik slaap weer door;
- Ik heb alleen nog slaapmedicatie, de rest heb ik kunnen afbouwen;
- Ik word niet meer direct agressief, ik heb veel meer geduld;
- Ik kan er nu over praten;
- Het heeft nu een andere plek;
- Ik kan mij weer beter concentreren;
- Ik was sceptisch, maar het heeft mij wel echt geholpen. Ik werk nu samen met hoofd, hart en handen;
- Ik kan weer verbinden met mijzelf, ik kan weer om me heen kijken en echt zien.
- Hij kan weer meer in verbinding met mij;
- Ze geniet weer van de kinderen;
- We kunnen weer wat meer taken verdelen;
- Ik kan weer werken;
- We snappen elkaar nu beter;
- Ik kan het niet goed verwoorden wat er bij mij van binnen gebeurd, maar het helpt.
Actueel
Momenteel is er in Nederland onderzoek naar paardentherapie. Lees hier het artikel.
Op dit moment ben ik in opleiding voor een specialisatie voor het begeleiden van mensen die werken of gewerkt hebben bij veiligheid en hulpdiensten. De basis, EAGALA, heb ik al mogen afronden in 2022. Ik hoop in 2024 ook mijn specialisatie klaar te hebben.
In opleiding voor specialisatie Military.